Нормална работа на климатика

Какво да очакваме по време на нормалната работа на климатика?

Защото някои си мислят, че климатика им е дефектирал и не работи нормално?


Вентилатора на климатика не се пуска веднага

Нормално е при включване на климатика в режим отопление вентилатора няма да се включи веднага. Целта за да се избегне подаването на студен въздух в помещението.


Компресорът на климатика тръгва със забавяне

При непосредствено спиране на климатика и последващо пускане компресора няма да стартира веднага. Това също не трябва да ви учудва. Причината е защитата на компресора от претоварване. След 3-5 минути компресора ще се включи и климатика ще заработи нормално.


Климатикът духа студено в режим на отопление

Когато климатика е пуснат в режим затопляне, в самото начало е възможно да задуха леко хладен въздух. Друг случай е когато климатикът влиза в режим на размразяване при много ниски външни температури.


От външното тяло на климатика започва да тече вода и да излиза пара

Това е напълно нормално и причината е, че климатика е в режим размразяване. В този режим много от собствениците, които не са имали климатик се притесняват да не се е развалил климатикът. Външното тяло на климатика замръзва в режим отопление при ниски външни температури. В такъв случай ще спре програмата за затопляне и ще започне автоматично да размразява. Времето за размразяване е около 4-10 минути в зависимост от външната температура. При размразяването на външното тяло, започва да тече вода и да излиза пара. Това е нормален процес и няма нищо притеснително.


Вътрешното тяло на климатика образува конденз

Ако климатикът ви работи в режим охлаждане, а влажността на въздуха е по-висока от 80 процента, е възможно да се образува кондензна вода във вътрешното тяло на климатика, която да капе. В такъв случай най-добре е да увеличи скоростта на вентилатора, за да може да се увеличи капацитета на изсушаване.


От климатика ви излиза неприятна миризма по-време на работа

Това се случва в два случая, първо когато климатиците работят абсорбират и след това разпръскват миризмите от помещенията, като цигарен дим, миризмата от килими, дрехи, мебели, домашни любимци и др. Това се отнася за климатици нямащи функция за неутрализиране на неприятните миризми. Второ филтрите на климатика не трябва да се мият с препарати, като веро, сапун и други подобни. Причината е, че след изплакването остава препарат по филтъра и след време започва да мирише неприятно.


От климатика излиза прах

Ако не е работил дълго време при стартирането може да излезе прах и в това няма нищо притеснително.


Чуват се шумове по-време на работа на климатика

Ако компресорът на климатика е току що спрял или започнал работа е възможно да се чува шум от течащият фреон. Възможно е да чувате пукане. Този шум е причинен от температурните разлики в пластмасовия корпус на вътрешното тяло.


По време на работа на климатика работи само вентилатора

Tова е нормално, когато се достигне зададената температура компресорът( на конвенционален климатик ) спира да работи, но вентилатора на вътрешното тяло е възможно да продължи своята работа.


Климатикът духа по-хладна или по-топла струя

Много често хора, които са имали ковенционален климатик и им се монтира инвертор им прави впечетление, че ковенционалният климатик духа с по-топла струя. Това се дължи, че инверторните климатици при достигане на зададената температура комресорът започва да работи на по-ниски обороти. По този начин климатика започва да духа по-хладна въздушна струя. Така климатикът поддържа температурата в стаята и изразходва по-малко електроенергия.


Климатикът често спира или работи постоянно

Ковенционалният климатик работи на максимални обороти и при достигането на зададената температура изключва компресора. Поради тази причина много хора в първият момент се притесняват, че машината им се е развалила. Инверторният климатик работи постоянно без да спира и само коригира оборотите на компресора.


публикувано на