Климатикът – най-ефикасното средство за отопление и охлаждане

София е един от градовете в България, където в пълна сила важат максимите „Егати студа“ и „Егати жегата“. Това са общо взето сезоните в столицата. Лятото е доста горещо, а през зимата студът е на моменти брутален. Страшно трудно е не само да издържим навън, когато температурите достигнат екстремно ниски или високи нива, а и да регулираме хубаво температурата вкъщи. А ако в крайна сметка успеем, то тогава остава да се надяваме, че няма да припаднем, когато пристигнат сметките. Именно поради тази причина много хора залагат на климатика като успешно средство за борба със студа и жегите.

През зимата отоплението с климатик обикновено е доста по-лесно от всички други алтернативи, тъй като разполагаме с пълен контрол. Избираме сами температурата и регулираме разхода, който изразходва климатика, докато работи. Освен това, този вариант е доста по-сигурен от това да разчитаме на Топлофикация София, която непрестанно ни изненадва с различни аварии и профилактики. Отоплението с климатик в София дори излиза и доста по-евтино, особено когато помещенията не са прекалено големи.

През жежкото софийско лято пък почти нямаме друга алтернатива освен климатик. Вентилаторите са неспособни да се справят с жеги, достигащи четиридесет градуса, а не всеки има късметът да прекарва най-горещите дни на брега на морето с ледена биричка. Климатикът вкъщи охлажда добре, дори и да го пуснем само за няколко часа. Това е достатъчно, за да се раздвижи въздухът и сериозно да бъде намалена неговата температура. Ако инвестираме в достатъчно модерен и икономичен модел, сметката за ток не е никак висока, а ефектът е страхотен.

Ето защо можем да заключим, че наличието на климатик в дома ни в София е оптималният вариант. По този начин разходът ни е по-нисък от всички други алтернативи, а температурата е точно такава, каквато ни харесва. Разбира се, това не означава, че ако разполагаме с парна инсталация, например, или камина, не трябва да си купуваме климатик. Той е на практика задължителен през летните горещини и страхотна алтернатива за зимата, ако нещо се повреди.

публикувано на