Кратка история на климатичните системи

Модерните климатици са важна част от всеки дом през 21 век. На практика над половината от хората у нас имат климатици, което си е сериозна тенденция, която нараства все повече. Все пак историята на климатичните системи не е от днес и следва бавно, но сигурно своето развитие вече няколко века.

Всичко започва през 1758 година, когато Бенджамин Франклин и професора от университета в Кеймбридж Джон Хадли откриват, че алкохола и други летливи течности при изпарение да имат свойството да охлаждат близки до тях обекти, както и газовете около себе си, заради по-високата скорост на изпарение.

През 1820 година Майкъл Фарадей потвърждава успеха от 50-те години на 18 век като съумява да изследва свойствата на амоняка при изпарение и втечняване. Само 10 години по-късно през 1830 година развитието на добре познатите климатици преживяло своя ключов момент, когато доктор Джон Гори създал машина за лед, който бил обдухван с въздух и така можел да охлажда помещението, в което се намира. През 1851 година той съумял да патентова своето изобретение, погълнат от мечти за неговото мащабно използване за охлаждането на цели сгради. За съжаление, както неведнъж историята показва, късметът му изневерил, защото не успял да намери финансиране за своите грандиозни планове.

Колкото и да е странно през 1881 година инженерите от военноморските сили на САЩ създали подобно на устройството на Гори, което да държи току що преживелият атентат президент Джеймс Гарфийлд в хладна кутия, където да се опитат да го запазят. За жалост президента починал, но все пак устройството можело да понижи постоянно температурата в затворено помещение с няколко градуса. Проблемът бил, че за 2 месеца то изразходвало 250 хиляди килограма лед, за да функционира.

През 1902, 1906 и 1914 година също бил постигнат значителен напредък като били изградени устройства, които трайно да понижават стайната температура посредством по-приемливи нива на използваните ресурси. През 1914 година всъщност бил създаден и първия климатик, които бил сложен в къща, макар, че никой не заживял там.

През 1931 година Шулц и Шърман създали стайните климатици, които се монтирали на прозореца – дизайн, които до голяма степен остава непроменен и до днес. Цената на предлагани климатици естествено не била никак ниска и от тях се възползвали само най-богатите, като съизмерена по днешни цени, тя можела да достигне до 600 хил. долара.

През 1947 година един преподавател ще каже, че изобретяването на все по-популярните тогава климатици е изобретението на века. Той дори стига по-далеч и нарича климатика най-удобното човешко творение след нарязаната филия хляб. През 1953 година в условията на пост военен индустриален икономически подем са продадени над милион климатици.


публикувано на