Климатична техника – как да изберем подходящия климатик

Покупката на климатик е сред най-сериозните инвестиции в нашето домакинство. Избора на подходящ климатик е нещо, което със сигурност заслужава част от нашето ценно време, ако желаем да направим най-добрия избор. Качествените климатици са в състояние да осигурят постоянен комфорт на нашето семейство, както през студените и мрачни зимни дни, така и през летните жеги. Един от най-често задаваните и важни въпроси, когато се интересуваме от покупка на климатик е „Как да изберем подходящи климатици”. В този контекст е нужно да се съблюдават редица фактори, ако желаете вие да направите всички решения при покупката и не искате да се доверявате на консултант, което все пак ние силно препоръчваме. Ето някой неща, които да ви помогнат в тази нелека задача:
  • COP – търсете най-висок коефициент в тази насока. Той показва отдавана спрямо консумирана енергия от един климатик, който отоплява дадено помещение. Прочетете повече за COP
  • EER – същото като COP, но се отнася за работата на вашия климатик в режим на охлаждане. Прочетете повече за EER
  • Топъл старт – добрите климатици имат такава функция. Тя ще ви спаси от ненужното вкарване на студен въздух, докато вашите климатици не са повишили своята температура в самото начало на тяхното стартиране.
  • Мощност, която ни е необходима. При охлаждане ви е нужна мощност в размер на 50 вата/ кубичен метър, а при отопление 70 вата/кубичен метър. Преценете обема на помещението, където ще монтирате климатика, за да не допуснете фатална грешка.
  • Цена – имайте предвид, че покупката на климатици е едно от нещата, където с пълна сила важи правилото за по-скъпите, но по-качествени стоки. Повишените COP, EER и други показатели могат да се окажат изключително полезни за редуцирането на вашите месечни сметки за електроенергия.
  • Шум – обърнете внимание на шума на вътрешното и външното тяло на вашия климатик. Осигурете си климатик, който няма да ви смущава, когато желаете да останете насаме със своите мисли.

публикувано на