Няколко заблуди за климатичните системи

Има много непознати страни на популярните днес климатици, които смятаме да ви разясним тук. Хубаво е тези неща да се знаят, защото когато познаваме добре нашия климатик си можем да сме по-спокойни за неговата гаранция и дълъг живот. Често се чуват много митове и легенди свързани с климатиците и техния начин на работа. Хората се питат как работят някои от нещата не само от любопитство, но и за да сигурни, че техният уред е надежден.

Един от масовите митове за климатици е, че ако външното тяло на нашия климатик се постави на самата тераса няма да замръзне. Това абсолютно не е вярно, защото прекалено ниските температури могат да доведат до пълното разваляне на уреда. Единствения вариант да не се повреди климатикът е той да бъде оставен да работи на минимална мощност. Това в никакъв случай не значи, че той ще консумира много енергия. Напротив дори разходът ще е по-нисък, а ако действа така, то температурата в стаята винаги ще е балансирана и приятна и без това да удря по нашия джоб.

Някои смятат, че работата на един климатик по климатизация на помещението включва размяната на въздуха между външната и вътрешната среда. Истината е, че това става с помощта на хладилния агент, който е безвреден и има функцията да бъде далеч по-ефективен начин да прави подходящ домашния ни микроклимат. Чрез изпаряването и втечняването на агента се постига желаната температура, без значение дали е лято, или зима.

Друго становище, което се поддържа масово е, че днешните мултисплит климатици са най-добрия вариант за отопление на няколко стаи. Имайте предвид, че ако външното тяло се повреди, то работата на всички вътрешни тела на нашите климатици спира изцяло. Причината е, че без работещо външно тяло няма начин вашия климатик да функционира. От друга страна мултисплит системите са подходящи там, където има натрупване на повече външни тела по фасадите, което закона регламентира като неприемливо. Най-често те се използват при новото строителство като начин да не се загрозява фасадата на сградата.

публикувано на