Често задавани въпроси

С климатик можете да създадете една приятна среда, в която да се чувствате най-добре, с подходяща температура и влажност на въздуха. Модерните климатици произвеждат чист въздух и възпрепятстват образуването на вредни емисии. Накратко, климатикът ще ви позволи да водите по-добър, по-активен и по-здравословен начин на живот, което ще ви доведе до много предимства, като някои от тях е да се чувствате комфортно и много по-работоспособни. А какво би било лятото в магазина, ресторанта, кафенето или хотела без климатик.
Между човека , неговата работоспособност и температурата в околната среда, имат много близки отношения. Среда, която е твърде гореща или твърде студена влажна, със сигурност ще допринесе за по-ниска работоспособност. Климатичната инсталация е повече от просто регулиране на температурата.
Изборът на климатик не е толкова лесно решение. Кое устройство е точно за вас? Ето няколко неща, които трябва да ви бъдат ясни:
 • До каква степен климатикът да регулира вътрешната температура? – Вие просто искате да охлади помещението? Можете да искате вентилация или топлинна енергия. Изборът ви ще определи вида на системата.
 • Колко стаи ще затопляме или охлаждаме с климатикът? – Броят стаи определя системата. В случай на няколко стаи, е възможно за едно външно тяло да се свържат няколко вътрешни тела.
 • Какви помещения ще се отопляват и охлаждат с климатикът? – Търговия? Офис? В спалнята или хола? Всяко отделно помещение има нужда от специфична климатична система.
 • Ефективността на климатикът? – Система с твърде висока мощност ще доведе до големи температурни амплитуди и високи сметки за ток. Система с ниска мощност никога няма да достигне желаната температура. Квалифицираният професионалист ще определи вида на системата чрез изчисление.
 • Място на външното тяло на климатизатора? – Климатикът трябва да бъде поставен върху място със солидна основа, на място подходящо за извършване на поддръжка.
 • Местоположение на вътрешното тяло на климатизатора? – За разполагането на климатика има много възможности. Таваните в стаята или място на стената. Местоположението на вътрешното тяло е важно. Всеки климатик има своите характерни поток, лошо място (да причиняват течение) и шум.
 • Почистване на въздуха? – Прахови частици във въздуха се отстраняват чрез филтри. В зависимост от нивото на филтрация ние предлагаме различни модели климатици.
 • Изборът на климатична инсталация? – Консултацията е много важна за една надеждна инсталация. Нашите експерти ще ви предложат най подходящото място, така че да можете дълго време да се радвате на приятна обстановка.
Означава каква енергия /най-често електрическа / е използвана и каква е придобита. Този коефициент се отнася само, когато климатика работи в режим на отопление. Колкото е по-висок коефициентът, енергийните разходи са по-ниски. Прочетете повече за COP
Той е равен на съотношението на отдадената хладилна мощност във W ( вата ) спрямо консумираната електрическа мощност във W в режим на охлаждане. Например: ако климатичната инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел.енергия има EER = 3,82. КАВО Е BTU?-Мощността на повечето климатици се измерва в Британска топлина единица ( BTU ) 1BTU =0,293 W. За ориентир климатична система с охлаждаща мощност 9000 (BTU) по 0,293 =2637 W тоест = 2,6 KW Прочетете повече за EER
Конвенционалните климатици са с компресори, който просто получават захранване и работят с цялата си мощност докато температурата в помещението , която сме задали бъде достигната. Поради инертността на системата, климатика, който е получил някаква / засилка/ дори подминава зададената температура, което се оказва доста излишен разход на електроенергия.
Инверторни – за да се постигне желаната икономичност производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора, като изменението е в зависимост от температурата, която трябва да достигне. Това се оказва изключително ефикасно в режим на /топло/ през зимата. Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора, с цел постигане максимална топлинна ефективност.
Климатика, както и всички уреди, ако се използва неправилно, може да ви навреди, вместо да помогне. За да избегнете това, следвайте няколко прости правила:
 • При монтажа на вътрешното тяло, трябва да се монтира на място, където потокът от студен въздух не трябва да е насочен върху хората, тъй като струята на студения въздух от вътрешното тяло е насочен напред и надолу. Изключение правят моделите на SHARP с функцията /Coanda effect/ – регулиране на потока въздух става с помощта на хоризонтални и вертикални щори.
 • Температурната разлика между външния и вътрешния въздух не трябва да бъде прекалено голяма, в противен случай тялото трудно ще се адаптира. Когато външната температура е 30-35 ° С се препоръчва да се охлади стаята до 22-24 ° C, когато външната топлина е 40 ° C, стайната температура е желателно да се увеличи до 25 – 27 ° C. Имайте предвид, че охлаждането на въздуха води до намаляване на влажността , дори при относително висока температура, не би трябвало да чувствате дискомфорт.
 • Трябва редовно да чистите филтрите на вътрешното тяло от прах, поне 2 пъти в месеца.
 • Преди сезон се препоръчва да се обадите на специалисти за извършването на профилактика, която включва почистване на радиатора на вътрешното тяло със специални антибактериални препарати. Това ще помогне да се избегне развитието на плесени във вътрешността на климатика.
Благодарение на влиянието на влагата, праховите частици ограничават за създаването на мухъл. Влажност се поддържа в границите на 40-60%, което е положително за хората с алергии.
Всички вътрешни тела са снабдени с филтри. В зависимост от вида на оборудването и изискванията на клиента, методите за филтриране могат да варират. Ефективността на филтъра започва да улови частиците прах, но може също да премахнете фин прах и цветен прашец, бактерии, вируси, миризми и микроби, както и дим.Много е важно почистването на филтрите да е на редовни интервали от време. Ако филтърът не се почиства редовно климатикът ви не филтрира въздуха, а разнася частиците прах. Поради замърсените филтри пада ефективността на климатика и се качва консумацията на ток.
Отговорът на този въпрос зависи от вида на климатика дали е прозоречен, мобилен или сплит система. За инсталирането на прозоречен климатик не са ви необходими много инструменти, само трябва да имате минимални умения за работа с тях. Но за да се инсталира сплит система е необходимо не само високо квалифициран екип, но и скъпо оборудване, което прави самостоятелна работа за монтаж на климатична системи безсмислена. Освен това, не трябва да забравяме, че ако инсталирате уреда сами, губите правото на гаранция за ремонт и поддръжка.