Колко са тихи климатичните системи?

Използването на климатици в средностатистическото българско домакинство отдавна е сякаш наложена практика. Предимствата на тези уреди са множество като няма да се спираме на пълния списък, а ще се фокусираме върху това колко са тихи климатиците. Все пак, ако са прекалено шумни те не биха били толкова желани партньори по процеса на климатизация на един дом.

Почти всички, да не кажем всички съвременни климатици са изключително тихи с оглед на факта, че хората вече масово ненавиждат градския шум и въобще шума като цяло и търсят спокойствието и тишината на своя дом. Естествено на въпроса колко точно са тихи климатиците няма еднозначен отговор.

Всичко варира според марката на климатика, както и от модела и неговата година на производство. Колкото по-нов е един климатик, толкова по-тих е той. Днес добрите инверторни климатици са далеч по-тихи от старите конвенционални климатици.

Приблизителната стойност на шум, генериран от модерните климатици в зависимост от модела и марката са в границите от 18-26 децибела при икономична работа на климатика – това е едва доловимо за човешкия слух. Тези стойности се отнасят за вътрешното тяло на нашия климатик, резонно при външните тела, стойността е по-висока. При тях генерирането на мощност произвежда шум от порядъка на 40-50 децибела. Интересно сравнение може да се направи с шума, който „произвежда“ един хладилник – 40 децибела.

Честа закономерност е, че колкото е по-голям, респективно по-мощен един климатик, толкова по-шумен е той и обратното, колкото по-малък толкова по-тих. Влияние може да окаже и некачествения монтаж на климатици, които може да натовари допълнително един климатик и той да работи не по най-ефективния начин.

Най-шумен е един климатик, когато работи през най-студените или най-топли дни, защото изисква повече мощност. При монтаж на климатици се предлага и възможност за поставяне на тампони на външното тяло с цел да се редуцират вибрациите и да се минимизира генерираният шум в още по-голям процент.


публикувано на