Как да измерим ефективността на климатиците

Преди да сме избрали най-подходящия климатик за нашия дом, офис, вила хотел или административна сграда, то малко информация в направлението за измерване на неговата ефективност би ни била от сериозна полза. Често именно ефективността на един климатик го прави предпочитано решение, когато говорим за избор на битови климатици.

За ефективността при покупка на климатик може да придобиете представа като се запознаете с няколко основни понятия в тази насока. Едно от тези понятия е BTU, което изразява мощността на един климатик в една стара английска мярка. Единица BTU е съпоставима с енергия в размер на приблизително 252 калории или 0,293 вата.

Два изключително ключови компонента при избор на подходящ климатик за дома са и EER и COP. Първия измерва ефективността на климатика в съотношение консумираната и отдавана енергия при работа по охлаждане на стаята, а вторият същото нещо, но при нейното отопление.

За да бъде ефективно охлаждан един кубичен метър от помещение е нужна мощност от 50 вата. Нужната мощност при отопление пък е 70 вата на кубичен метър, като съблюдавайки за изпълнението на тези стойности от избрания климатик може да ви спести евентуални допълнителни разходи. Имайте предвид, че стандартната височина на жилищните сгради у нас е 2 метра и 60 сантиметра.
Ето и краткия ни пример, който да ви помогне в изчисленията за помещение от 30 квадратни метра:
30 квадратни метра*2,6 метра (височина на помещението)= 78 кубични метра
78 кубични метра * 0,050 киловата (охлаждане) = 3,9 киловата мощност ви е нужна за охлаждане
78 кубични метра * 0,070 киловата (отопление) = 5,46 киловата мощност ви е нужна за отопление

Надяваме се горния пример да е успял да ви разясни ситуацията и да ви насочи достатъчно добре при избора на най-подходящия и качествен климатик, който да задоволи вашите потребности. Правилното измерване на ефективността на климатиците все пак е нещо относително, тъй като тези стойности за измерени при идеални условия. В крайна сметка никога не е излишно да се консултирате със специалист, който да отговори на вашите въпроси и да ви насочи към най-добрия климатик за вашия дом.

публикувано на