Работа на климатичната техника при високи температурни амплитуди

Едно от притесненията на всеки, решил се на покупка и монтаж на климатици е това до каква температура могат да работят закупените за неговия дом климатици. Това е провокирано от изненадващите температурни промени в климата, които често са причина за екстремни температурни амплитуди, а понякога поставят всяка техника на изпитание.

Ако трябва да бъдем честни с вас, то почти всеки производител, че често и модел климатици има специфични показатели за това при какви крайни температури може да работи през зимата и през лятото. Естествено повечето хора се притесняват за тежките студове, защото все пак се разчита на тази техника да осигури топлина и комфорт на цялото им семейство.

Все пак има приблизителни стойности, които най-често производителите на климатици спазват в своите разработки и се стремят дори да увеличат диапазона от работни външни температури на своите продукти. През летни дни този диапазон най-често при повечето климатици достига до 40, че и дори повече градуса, което по принцип не е предизвикателство за нашите географски ширини.

По-важния въпрос за хората, както споменахме по-горе е температурното дъно, при което нашият климатик ще може да изпълнява пълноценно своите функции по поддържане на приятна обстановка в нашето жилище. В зависимост от различните типове и класове климатици тази стойност също варира.

Така при по-старите конвенционални климатици климатикът може да работи без проблем от -5 за най-ниския клас до около -12 градуса за по-добрите модели конвенционални решения. При инверторите и хиперинверторните климатици тази амплитуда е значително разширена в контекста на по-модерните технологии, които се използват за тяхната разработка.

В зависимост от ценовия клас на инверторните и хиперинверторите вашия климатик може да се справи с температури от порядъка на -15 до -20 градуса на външната среда. Така, по-високото качество си казва тежката дума и прави инверторните климатици логично по-желани в хиляди български домове, вили, офиси, че дори и семейни хотели.

публикувано на