Какво е BTU и защо е важен този показател

Когато предстои покупка на климатик, то всеки си дава сметка, че това е все пак немалък разход и той трябва да бъде добре обмислен. Въпреки възприемането на покупката на климатици днес като инвестиция в бъдещето, която да ни позволи да спестим хиляди левове през следващите години, то все пак е добре да сме запознати с малко от термините, които се използват при създаването, продажбата и монтажа на климатици.

Днес ще говорим за един от най-често срещаните показатели в света на климатиците, а именно BTU. От къде идва наименованието BTU? BTU е съкращение от British Thermal Units, което в превод на български език означава Британски Топлинни Единици.


На колко е равна една британска топлинна единица (1 BTU)?

Единица BTU е стойност топлина, която е необходима за повишаване на температурата на 1 паунд вода с 1 градус по Фаренехайт скалата. За много хора у нас, несвикнали да боравят с имперски мерни единици това вероятно звучи меко казано непонятно, ето защо ще го обърнем в метричната система, която използваме ние т.е. една британска топлинна единица е топлината, която трябва да бъде използвана за затопляне на 450 грама вода с 0,56 градуса Целзий.

За да бъдем още по-конкретни ще използваме и мерната единица за енергия, която е Джаул и ще ви кажем, че 1 BTU е еквивалентна на 1055 джаула. Друга съпоставка е тази, че 1000 топлинни единици са равни на 293 вата мощност.

Логично, колкото по-мощен т.е. колкото повече BTU е в състояние да отдаде един климатик, то и толкова по-висока е неговата цена. Интересно е може би да се спомене, че за разлика от кратните на 1000 стойности, които сме свикнали да използваме, то представката за 1000 BTU e 1MBTU, защото тези единици използват римската система за номерация, където M е 1000. Казваме ви това, за да не бъркате това М със стандартното за нашите мерни единици M, което е еквивалентно на 1 милион.


публикувано на