Повече за EER Energy Efficiency Ratio

Има няколко фундаментално важни неща, които трябва да знаете при покупка на климатици. Едно от тези неща е да сте наясно с основните термини, които изразяват енергийната ефективност в един климатик. Когато говорим за параметри при охлаждане задължително е да знаете какво представлява EER.

EER е стандартна абревиатура на Energy Efficiency Ratio. С тези букви се означава ефективност в областта на климатиците, когато говорим за тяхната работа по охлаждане на помещението, където те са монтирани. Ще вметнем и един любопитен факт, че за качествено охлаждане на един кубичен метър пространство е необходима мощност, еквивалентна на 50 вата (при затопляне тя е 70 вата).

Напълно в резон с логиката ни, колкото по-висока стойност има EER, толкова повече се покачва цената на една климатична система. Това е така с оглед на факта, че високата ефективност и добро съотношение между отдавана и консумирана енергия изплаща по-скоростно направените разходи за покупка на климатици за нашия дом. Рентабилност се постига посредством минимизирането сметката ни за електричество, която чувствително се понижава при използването на качествени климатици.

ЕЕR e официално заменено със SEER, което на практика означава сезонен EER. Разликата между двете е, че за разлика от EER, SEER се изчислява като показател на годишна база в контекста на международните мерки за повишаване ефективното потребление на енергия и концепцията за намаляване на влиянието на човека върху затоплянето на глобалния климат.
 

Каква е нашата препоръка за покупка и монтаж на климатици?

При предстояща покупка и монтаж на климатици следете предложените ви от производителя на съответното решение параметри. Не пропускайте да се запознаете с EER стойностите, които са описани за съответния климатик. Ако подходите мъдро и проучите дали подобен климатик би бил достатъчно ефективен и дали ще отговори на очакванията ви, то можете да си подарите една приятна атмосфера, комфорт и уют за цялото семейство, а именно това е отличителна черта на всички видове качествени климатици.

публикувано на