Съвети при монтаж и демонтаж на климатична техника

5 страхотни съвета при монтаж на климатична техника

Сред най-важните дейности след покупката е т.нар. монтаж на климатици. В тази публикация ще обърнем внимание на 5 съвета, които ще ви помогнат преди и по време на тази процедура. Естествено е логично да ви посъветваме да се обърнете към специалист, както при монтаж, така и при демонтаж на климатици с оглед на факта, че това са дейности, които почти винаги изискват сериозна професионална компетентност.
  • На първо място си струва да помислите за разположението на външното тяло на вашите климатици. Не бива да допускате грешката да насочите струята от външното тяло към климатизираното помещение. Това е проблем, който не трябва да подценяваме при охлаждане през лятото, но може да бъде неприятен такъв и през зимата.
  • Тръбния път. Това са тръбите, които свързват външното и вътрешното тяло и осигуряват свободното придвижване на хладилния агент, за да постигане на желаната температурна стойност в помещението. Повечето компании използват медни тръби за монтаж на климатици, което пък в зависимост от дължината на тръбния път може да оскъпи процедурата.
  • Разположение на вътрешно и външно тяло на нашите климатици. В повечето случаи външното тяло е разположено по-ниско от вътрешното, защото се използват сплит системи с висок стенен монтаж. Все пак съществуват и случаи, когато външното тяло на климатика е по-високо разположено от вътрешното, тогава се използва допълнителен U-образен елемент в тръбния път, който гарантира нормалното функциониране на компресора и нашите климатици като цяло.
  • Отвеждане на конденза. При монтаж на климатици задължително трябва да помислите и къде ще бъде извеждан от системата конденза. Ако не прецените това навреме, то можете да се окажете в неприятна ситуация, която не сте искали да бъде част от целия процес. Един неприятен пример е попадането на водата от конденза на терасата под вашата.
  • Вакуумиране на системата. Тази операция гарантира херметизирането на цялата система и така осигурява нейната висока ефективност. За целта се използва т.нар. вакуум помпа, а самия процес трае неповече от 20-30 минути в зависимост от дължината на тръбния път, положен при монтажа на вашите климатици.


3 съвета при демонтаж на климатична техника

Преди да поставите своите нови климатични системи, то със сигурност ще ви се наложи демонтаж на старите климатици. Това не е лесна задача и човек е добре да бъде подготвен за подобно предизвикателство, за да не изпада в затруднени ситуации, които могат да му костват преразход на средства и нерви.

Има няколко важни етапа при демонтаж на климатици, с които задължително да се съобразим. Въпреки всичко ви съветваме да обмислите всеки собственоръчен монтаж и демонтаж на климатици, за да не рискувате излишно с подобни неща, още повече, когато не сте добре запознат с функционирането на системата.
  • Събиране на хладилния агент – това е процедура, която може да варира в зависимост от вашия модел климатик. Няма да изпадаме в конкретика, тъй като без експертно мнение за конкретен модел можем да ви подведем. Най-добре е да подходите специфично за различните видове, все пак за да сработи това при повечето климатици е нужно да пуснем климатика в режим на охлаждане и то с най-висока интензивност.
  • Друг много важен момент е откачването на външното тяло. Това трябва да се направи преди демонтаж на вътрешната част на климатиците ни, за да сме сигурни, че следваме правилно процедурите. Преди да се премине към тази част е нужно да сте изключили поне за няколко минути климатика. Най-често подобна операция не се прави в екстремни температурни условия, така, че това едва ли е проблем.
  • При демонтаж на климатици е в пъти по-добре да се доверите на експерти в тази област. Колкото и да искате да направите подобно нещо, нашият искрен съвет е да не надскачате своите познания и да се доверите на професионалисти при демонтаж на климатици. Едва ли цената от 40-50 лева ще ви спре при положение, че можете да повредите визуални елементи в своя дом, които биха ви коствали далеч повече за подновяване и ремонт.

публикувано на