Направи си сам Профилактика

ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИКА ???

Както всички машини така и на климатика му е нужна периодична поддръжка или по друг начин казано профилактика на климатик. Въпроса е дали можем да минем без да викаме техници за поддръжката на климатика?



Ще опишем профилактиката на един климатик стъпка по стъпка:

01Разглобява се предния панел на климатика за по-добър достъп на изпарителя / фреоновата пита/.

02Със специална четка се почиства фреоновата пита от грубите частици.

03Фреоновата пита се напръсква с обезмаслител или специализиран спрей.

04Изчистване на кондензната вана.

05Разкаченият панел се измива преди неговото сглобяване.

06Почистване на фреоновата пита на външното тяло.

07Почистване на външното тяло.

08Замерване на налягането на фреона и при необходимост се допълва.

09Замерване на входящата и изходящата температура на вътрешното тяло.

03 Фреоновата пита се напръсква с обезмаслител или специализиран спрейСлед нанасянето на спреят се изчакват 15 мин. и се впръсква чиста вода, която измива препарата и мърсотията от изпарителя, като я изкарва през дренажната тръба

Това е стандартна профилактика с цена, варираща между 35 и 45 лева. Една такава профилактика се извършва за 30-40 мин.<

Всеки човек с основни технически познания и малко сръчност може да си направи профилактиката сам с изключение замерването на налягането на фреона и неговото допълване.


В случай на силно замърсени климатици се демонтират вътрешно и външно тяло, разглобяват се и се измиват основно в сервизно помещение. Едно основно почистване на климатик е около 120 лева.

 Основният въпрос е - имали смисъл от всички тези процедури и дали си заслужават вложените време и средства?! Вложените средства ще се възвърнат от икономиите на електроенергия, които ще ги постигнете след профилактиката.

По–големия разход на ток идва от замърсени филтри и замърсена фреонова пита. При замърсяването им на климатика му е нужно повече време да работи за да достигне зададената температура. Недостига на фреон също води до по-големи разходи на ток и бързо амортизиране на компресора. Подмяната на компресора с нов е доста скъпо, обикновено цената му е около 60% от цената на цялата климатична система, а гаранцията е едва 6 месеца! Най–важното при направата на една качествена профилактика е потребителя да си подсигури чист въздух  в помещението, а не разнасянето на микроби и болести.

 Когато повикате фирма за обслужване на климатика ви изиквайте точно изпълнение на 9-те горни точки, което дава смисъл от профилактиката и вложените от вас средства!


Препоръчителни интервали за почистване и профилактика на климатик

01Почистване на филтрите да се извършва на всеки 2 седмици

02Фреоновата пита да се почиства поне веднъж годишно.

03Замерването на фреон да се извършва на всеки две години.

 С две думи - ако можете да почиствате климатика си сами имате нужда от сервизен специалист веднъж на две години за замерване на фреона и допълване при необходимост.


публикувано на